HTML

Desszertkirálynő

A Desszertek Királynője hív. Ellenállhatatlanul vonz, örök szerelemben tart.
Hódolunk előtte, és hódolunk neki.

Nagyobb térképre váltás

2007.10.04. 08:30 Az Igazi Pityi

Gerbeaud és Pityi

Apró tündérpalota egy hatalmas tündérpalotában, ez a Gerbeaud somlóija.
Szép, szép, szép, minden szép. A tér gyönyörű, az épület pompás, a termek fenségesek, a hangulat elegáns, a somlói kocka pedig királyi.
Azaz királynői
Azaz királynőinek néz ki.
Elegáns rétegek aprólékos gonddal egymásra helyezve. Három, de talán négy különböző színű tészta oly harmonikusan összeválogatva, hogy belerepes a szív. Az öntet redői bőségesen omlanak le őfensége válláról, a tejszínhab halmai, mint válogatott udvarhölgyek várakoznak körben, csendes, kimért eleganciával. Friss, édes illat lengi be a léget...
Az embert a megfelelő áhítat ragadja magával: csak néz, néz és néz... Fülébe orgonák és harsonák zenélnek, a testét mintha mennyei szellők simogatnák.
El is bátortalanodik ennyi kellem láttán, s csak kitérővel mer belevágni a nagy kalandba: előbb inkább belekóstol egy falatnyit a kontrolsütinek rendelt zserbóba. Nem nyilvánít rögtön véleményt, hiszen a királynőé kell, hogy legyen az elsőbbség, s mert alapos, és az élet megtanította arra, hogy sohase ítéljen az első benyomás alapján. De tudatalattijába már befészkelte magát a figyelmeztetés – nem mind arany, ami fénylik! Ez a zserbó, mintha... de nem! Tényleg várjunk még az ítélettel.
 
Tehát íme a királynő:
Óvatosan, szerényen, szinte alázatosan – többször meghajolva és bocsánatot kérve – bontom meg, töröm össze, szabdalom szét e festménytémának is beillő kompozíciót.
Könnyű és finom. Az első benyomást még egy sor más kellemes élmény teljesíti ki. A csokiöntet keserű és ízes, a tejszínhab nagyon illik a tészta állagához, mert szintén könnyű és eredeti. A rétegek nem válnak szét egymástól és szemlátomást van belőlük háromféle. Mazsola úszkál az uszályban, szégyenlősen elrejtőzik ugyan az udvarhölgyek fehér szoknyája alatt – de ott van.
Csak egy gond van – a világ, hogy nem omlik össze – ez a vakító látvány, ez a hercegi ízkavalkád, ez a tökéletes környezet mind mind csak álca. Tökéletes leplezése valaminek, ami önmagában is jó, ami szép és cukrászdába való, csakhogy... amit felszolgáltak az minden, csak nem somlói.
Kimondtam. És nem ugrottak rám porkolábok, hogy felségsértésért börtönbe vessenek, és nem akaszkodtak rám titkos ügynökök, hogy további felbujtó akcióimat meghiúsítsák. Nem csattant a királynői hang, a sértéstől remegve, hogy „fogják meg és azonnal csapják le a fejét a galád fickónak”.
 
Hallgatás a válasz minden vádamra, minden kínos kérdésemre.
Hol a dió? Egy szem sem volt benne.
Hol a vanilia krém? Sehol sem találtam.
Hol a lágy egyetlen egységgé vált három-tészta? Halvány utánzatot leltem csupán.
Hol a mazsola? Volt, volt, de számkivetve, a tányér szélén, elbújtatva. Kettő...
 
Hát nem. Nem és nem és nem. Ezt nem veszem be senki kedvéért!
 
Egyre többet kell a kontrolsütihez nyúlnom. Talán a lekvárral bőven megkent zserbó képes lesz olyan hátteret adni, amely előtt új tulajdonságai mutatkozhatnának meg e nemesi babérokra törő, színészi képességekkel ugyancsak megáldott polgárleányzónak: jól néz ki a csillogó ruhákban, de ha csak egyet mozdul, máris mindent elárul magáról.
És bizony egyre többet kell a narancsléből is innom. Talán akkor jobban érezném a diót zserbóban. Vagy csak én vagyok tudatlan? Lehet, hogy tényleg nem jár dió a zserbóba?
Ám minden hiábavaló. Mindez már csak maszatolás, már csak silány, elkeseredett kísérlet arra, hogy megtörténjen valami, amiről tudható volt rögtön az első pillanatban, hogy nem fog megtörténni.
Ennél több alig mondható el. Leveszem ünnepi ruhám és búsan, de nem megtörten elfordulok e látványvilágtól, s a nyomán keletkezett fantáziától, mit teremtettem magamnak, a boldogtalan, s mint királynőmnek bókoltam neki – hasztalan.
 
 
Hely: Gerbeaud, V. kerület, Vörösmarty tér 7.
Kiszolgálás: tapasztalt
Benyomás: nem mind arany...
Ajánlás: csak gyűjtőknek
Ár: 950 Ft. 2007 szeptemberében, amikor 1 kg fehér kenyér ára átlag 200 Ft (4,75 kg)
 

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://somloi.blog.hu/api/trackback/id/tr34185394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smudo 2007.10.06. 20:20:59

Probaljatok ki a www.cafebouchon.hu/ -t, ott egy par hete kivalo somloiot ettem.
Amugy ha videken jartok akkor Egerben a Dobosban van meg 1. osztalyu somloi.