HTML

Desszertkirálynő

A Desszertek Királynője hív. Ellenállhatatlanul vonz, örök szerelemben tart.
Hódolunk előtte, és hódolunk neki.

Nagyobb térképre váltás

2007.12.10. 09:16 Palkó - 68

Lukács, a Lukács. Már azt hittük, hogy elveszett...

Már múlt héten ide akartunk jönni, és meg is tettük az előkészületeket, megpróbáltunk utána nézni a Neten, hogy meddig tart nyitva. Saját honlapot nem találtunk, csak cikkeket, hogy bezár, illetve bezárt, mert túl magas bérleti díjat kérnek a helyért. Próbáltuk a tudakozót is, telefonszámot kértünk, de nem vette fel senki. Hát le is mondtunk róla. Aztán egy nap, amint éppen a Rokolya utcából (XIII. kerület, Reiter Ferenc utca környéke) hazafele sétáltam (Belváros), úgy döntöttem, hogy az Andrássy úton megyek végig, s így esett, hogy elhaladtam a Lukács cukrászda előtt. És láss csodát, nyitva volt. Rögtön fel is hívtam Pityit, és még aznap meg is ejtettük Somlói kóstoló akciónkat.

 A hely köszöni szépen, jól van, semmi baja, szeretettel várja vendégeit. Különös a kialakítása, hiszen a bejárata közös a házéval, ahol egy neves bank irodái működnek. Itt, a bejáratnál vannak a pultok, a fogyasztás viszont egy fél emelettel feljebb, az Izabella utcai oldalon. A szintkülönbséget nem lejtős ösvénnyel hidalták át, úgyhogy mozgássérültek számára nem tudom nyugodt szívvel ajánlani az itteni sütiket, legföljebb elvitelre. Amúgy a berendezés nagyon hangulatos, próbáltam egy szemléltető fotót is készíteni, amivel mindig bajban vagyok, hiszen nem üres helyiséget fotózok, és nem csak én nem szeretem, ha idegenek fotót készítenek rólam, hanem bizony volt már, hogy látszott valakin, hogy szeretné elkerülni, a szereplést. Úgyhogy eszement módjára nem lehet lövöldözni a fényképeket, gyorsan és diszkréten kell valahogy megoldani. Igyekszem is, de így max 1-2 kép fér bele, ami sikerül ahogy sikerül. Remélem ez itt elég szemléletes. A kiszolgálás egyébként kedves, udvarias. Az elfogyasztandó sütiket célszerű még a bejáratnál a pultoknál kiválasztani, hiszen az asztalokhoz lépcsőzni kell. Mi a Somlói mellé a Lukács tortát választottuk, amiről azt a felvilágosítást kaptuk, hogy hasonló a Zacher tortához, csak még marcipán réteg is van benne, illetve én még kértem egy capuccinót is. A kávé nagyon finom volt és nem ihatatlanul forrón hozták ki, ami külön meglepetésként ért. A tejhab jó erős volt, úgyhogy az is tetszett.

Somlói: Hát ilyet se láttunk még. Hengeres üvegpohárban kaptuk a helybeni fogyasztásra szánt adagot. Már első ránézésre is inkább a vanília öntet dominál, nem a csoki. Persze azért van minden benne, világosabb és sötétebb piskótatészta, tört dió, és főként mazsola, illetve cukrozott narancshéj, ami ugyebár nem igazán megszokott alkotóelem. Rum az nem nagyon érződött, meg a csoki se. Egyedi megfejtés, nekem igazából nem jött be.

Nézzük a szorgalmi feladatot, a Lukács tortát. Hát ne higgyenek annak, aki azt mondja, hogy olyan mint a Zacher, mert nem olyan. A Zacher tortának a kulcsa - szerintem - a baracklekvár! Láttam már kísérletet nem baracklekváros megoldásra, de az valami más. Mint ahogy ez is. Ez Lukács torta, baracklekvárt ne keressünk benne. Marcipán valóban van, érdekes módón nem dominál annyira, mint a Hamdi-ban a Jókai tortában, de azért ad az íz kompozíciónak. Ami nagyon meglepő, és hát őszintén, inkább idegesítő, hogy rettentő kemény, vastag csoki réteg van a torta tetején, amivel úgy kell megbírkózni, hogy el tudja vágni az ember. A csokiréteg íze leginkább a csokimikulások ízére emlékeztet, hozzátéve, hogy kevésbé tejes kivitelben. Mindent összevetve nekem igazából nem jött be.

Visszatárve a Somlóikra, érdekes, hogy a Ruszwurmban a dió íz dominált, a Cafe Goldban a rum, itt meg a mazsola kapott különös szerepet. És volt ahol annyira összeértek az ízek, hogy nem lehetett semmit elkülöníteni, olyan meghatározhatatlan semmi íz kerekedett belőle. Akkor már inkább valamelyik domináljon. Legalábbis szerintem. Akkor legalább van miért szeretni azt a Somlóit. Ezt például a mazsola ízért, azért, ahogy emlékeztet gyerekkorunk szaloncukor ízére, arra a az ízre, amit mamár nem lehet megtalálni bennük.

VI. kerület, Andrássy út, Izabella utca sarok.

11 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://somloi.blog.hu/api/trackback/id/tr50258781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2007.12.11. 09:52:22

Sajnos a Lukácsnak már csak a berendezése békebeli! (Az mondjuk tuti.) A süteményeket szerintem nem helyben sütik. Forrócsoki imádóként borzadva ittam a hígított pudingot, vagy mit.
A Sacher-torták néha olyanok, hogy a Sacher jogutódok nevében pert indítanék a névhasználatért! Amiket néhol ("jobb helyeken is") ilyen név alatt árusítanak. Amúgy a torta titka szerintem a magas minőségű csoki fondant - lehetőleg organikus anyagokból elkészítve. Süteményrajongóknak ajánlom, ha Bécsben járnak, álljanak sorba egy valódi Sacherért az azonos nevű hotel földszintjén található üzletben. Igaz nem olcsó, de cseppet sem megfizethetetlen, főleg a kisebb (uszkve 4 szeletes) zsúrtorta!

Palkó - 68 2007.12.12. 14:17:56

Köszönjük a beírást.
Már érdemes volt megírni a bejegyzést. :)
Asszem el kell menjek Bécsbe...

Gastrogaleri · http://www.gastrogaleria.hu 2007.12.15. 10:44:57

kedves Mélisande!

lehet, hogy nem is jártál mostanában a Lukácsban? vadonatújak a falakon tapéták, a bútorokon a huzatok, a székeken az ezüstözés. a sütemények helyben készülnek egy szinttel a cukrászda alatt francia főcukrász vezetésével. az alapanyagokra jellemző, hogy csak a legjobb minőséget hajlandók használni: amadei és valrhona csokoládék, szicíliai pisztácia, itthon sajnos nem is kapható ausztrál mazsola stb.


kedves palkó 68!
nem kóstoltam még a somlóit, de most már kiváncsivá tettél. általánosan úgy szeretem az ételt, ha harmónia jellemzi, nem pedig egy-egy íz dominanciája. egyébként van weboldala a Lukácsnak:
www.lukacscukraszda.hu/

jó sütizést mindkettőtöknek!

Eszencia 2007.12.18. 22:10:37

Kedves Pityipalkó,

üdítően írtok, őszintén, komolyan, ahogyan a téma megkívánja. Jó volt olvasni, pedig nem is vagyok somlói rajongó. A legjobbakat majd kipróbálom. A tejszín lényegére nagyon jól rávilágíttok, nem a cukor teszi, inkább ellenpont. Éreztem, de nem tudtam. (ezt medwe-n írtam)

A bécsi Sacher tényleg kihagyhattalan. Egy mesés havazós napon a hidegből belépve a békebelei hangulatba: tthonos, mesés, fényűző és rögtön a tiéd. A legkülönbözőbb emberek voltak ott és mindenki olyan lazán, mintha a nappalija kanapéján ülne. Mindenki arcán elégedetlenség. Kis meglepetésre az amúgy hibátlan fellépésű pincér magyar volt. Ez úgy derült ki, hogy a pultos lány folyton szóval akarta tartani, kicsit panaszkodott, nehéz volt a lelke szegénynek. A Sacher torta ott az igazi. Egy darabig mindig Sachert kerestem itthon is, de nem találtam csak mű mását.

Ha szeretitek a hagyományosabb, nem krémes sütiket, a Centrálban korábban a flódni kitűnő volt.

Néha jó lenne gyorskereséssel cukit találni. Ezt megkönnyítené, ha odaírnátok, melyik kerületben van a leírás tárgya. Igaz, az írásaitok nem bírálatok, sokkal inkább irodalmiak.
Nagyon tetszik a kezdeményezésetek és megközelítésetek!
Kollégának ajánlottam a blogot, rögtön rákattant (miközben majszolta a műanyag dobozos rettenetet, a la büfé, ha büntetni akarjátok magatokat, szívesen adok kóstolót), szerinte a somlói nem királynő, hanem király.
Ha .... akkor a királynő madártej lehet. Ám, azt alig lehet kapni a városban.

Palkó - 68 2007.12.19. 11:57:59

Hát, igen a madártej. Apám jut eszembe róla, aki a megboldogult Lucullus kávézóban kedélyesen mindig úgy kérte, hogy Kérekszépen egy habgaluskát madártejjel.
(Károly ex. Tanács krt., Dob utca sarok)
A kerületeket ezentúl én is odaírom a végére, visszamenőleg is, a kért keresés végett.
Köszönjük a kommentet! :)

andi 2008.01.16. 17:45:48

A Lukács manapság modern francia receptekkel dolgozik és remek alapanyagokkal, a tradicionális és nehéz magyar süteményeket megkönnyitették. dehát sajnos nem mindenki érti ezt meg. van akinek csak egy 'szép üveg csónakban' kell hogy adjanak valamit :-)

Kalb-ul-Kabir 2008.01.28. 00:17:58

Ebből a posztból két dolog derül ki:
-még nem ismertétek meg a Cointreau-t (a Lukács somlóijához a cukrászuk azzal itatja át a mazsolát és a piskótákat)
-az életben nem ettetek jó csokoládét, vagy a gyerekkori csokimikulásaitokat Olaszországban készítették kézművesek


Mélisande, ezek szerint Neked nem kedvenced a Valrhona dobozos forrócsokoládé-itala. Magyarországon összesen kb. 7 helyet tudok, ahol a forró csokit nem olyan alapanyagból készítik, amiben van keményítő (puding). Ez az egyik. De persze a Valrhona-stíl nem mindenkinek a kedvence.

Nagy István 2008.03.03. 20:18:59

Ha jól láttam ezek a fotók már az "új" Lukácsban készültek. Én is jártam ott, nekem is nagy csalódás volt. A Lukács tortáról leírt tábláscsoki vastagságú bevonattal az Isleren találkoztam. POCSÉK! Én nem vagyok leszólós típus, de a Lukács francia cukrászostul egy fabatkát sem ér. Drága, és rossz a süti felhozatal. Egyszer voltam ott, többet nem megyek. Lehet hogy jobb cukrászokat kéne keresniük....

Varga Gábor 2008.03.03. 20:23:39

Sziasztok!

Sajna a Lukács cukrászdának részemről is leáldozott. Palkónak igaza van. Pedig én ismerem a Cointreau-t - itthon is tartok belőle -, és jó csokit is ettem már - csak Lindt-et veszek itthonra. A Lukácsban nem az alapanyagokkal van baj, hanem a szakemberekkel, vagy azok ízlésével lehet probléma. Kevés a drága alapanyag, meg a rongyrázás, ha nincs tudás mögötte....

Kalb-ul-Kabir 2008.03.28. 21:19:40

Komolyan nem értem a dolgot. Majdnem minden héten eszem valamit a Lukácsban, és a fenti problémákkal sosem találkoztam. Csak finom süteményekkel. Nagy úr hozzászólását annyival tudom kommentálni, hogy Karácsony után valamivel készítettek utoljára ischlert, januártól már nem volt. Mellesleg az volt életem legjobb ischlere, egész családom siratja.
Talán az inerciarendszerben lehet a hiba: aki Lindtet vesz otthonra, az más bűnöket is el fog követni :) (A Lindt az alsó kategóriás tömegcsokoládék egyike, egy szinten a Tibivel. Annál csak a Cote d'Or rosszabb.) Visszatérve a somlóira: finom volt, sokkal jobb, mint bármelyik somlói bármelyik budapesti cukrászdában, de éppen az nem kiemelkedően jó.
Nem a "szakemberek", hanem a vendégek ízlésével van a baj. Az általános műveletlenség itt még szembetűnőbb, mint a kultúra más részeiben.

Bazooka 2008.04.01. 12:22:51

Nemrég jártam itt, élmények röviden összefoglalva:
www.ongo.hu/elmenybeszamolok/2099

És az ischlert nagyon hiányoltam!