HTML

Desszertkirálynő

A Desszertek Királynője hív. Ellenállhatatlanul vonz, örök szerelemben tart.
Hódolunk előtte, és hódolunk neki.

Nagyobb térképre váltás

2010.09.21. 09:38 Az Igazi Pityi

A Királynő méltatása

Örömmel, bár egyáltalán nem meglepve hirdetem ezennel szerte a világba, hogy tőlünk teljesen független erők is hasonló következtetésre jutottak: a desszertek világában egyeduralkodó a Királynő.

A http://www.kedvencetel.hu/ honlap megmérettetésén, igen nemes versenyben, közel húszezer hódolót elbűvölve lett minden desszertek újrakoronázott úrnője a Somlói Galuska!

Bár - ismétlem - semmi közünk a versenyhez, hiszen számunkra bizonyításra egyáltalán nem szoruló állítást állított kérdésként a szavazók elé, most mégis megköszönjük az említett honlapnak, hogy ilyen módon is elősegítette Királynőnk dicsfényének ragyogását.

Szólj hozzá!


2009.06.25. 12:56 Az Igazi Pityi

Wekerlei vegyes

Kár, hogy ez a cikk nem a Wekerle-telepről szól, mert a Wekerle-telep - ó, hanyadszorra már - egészen különleges élmény. De ma csak átfutunk rajta, szinte sietünk, hogy még egy sor más dolog is beleférjen a napba.

A Kós Károly téren van a célállomás, Koller Bácsi Cukrászdája.

1 komment


2009.03.14. 16:59 Palkó - 68

"Hé, emberek! Ez már Európa?"

Ez nem egy egyszerű történet. Évekkel ezelőttre nyúlik vissza. Még amikor elkezdtük ezt az egész somlói kóstolgatást Pityivel. Pityi gyerekkori emlékei szerint nevezetes hely volt az Európa, sokat jártak oda sütizni. Ennek megfelelően az elsők között volt, ahova ellátogattunk.

Szólj hozzá!


2009.03.13. 07:00 Az Igazi Pityi

Vén Európa

Én megmondtam előre, én szóltam előre, én ezt nem akartam!

 

Szólj hozzá!


2009.03.01. 21:53 Az Igazi Pityi

Desszertetalon

Vác, az autóktól elzárt főtérrel, a barokk házakkal, a parti sétánnyal, a Dunával mindig pihenőnapra esik. Ha Vác, akkor pihenőnap. Örök szabály, szinte már áthághatatlan. Pedig talán minden tizedik alkalommal ha hétvége volt az a nap.

1 komment


2009.03.01. 10:21 Palkó - 68

Kirándulás Vácra

És bekövetkezett, amit már nem is hittem. Pityi felhívott, hogy ráér, sőt, már ki is nézett egy jóravaló Somlóit. Most olvasta, hogy a nemzetközi szinten is legismertebb magyar cukrászt megszerezte a Centrál kávéház, és ez őt nagyon izgatja. Milyen lehet az ő Somlóija. Centrálban voltunk már, de van saját cukrászdája Vácon, úgyhogy gyerünk oda. Ilyen messze még úgy se mentünk Somlóiért.

Főtér a cuki felől Főtér, háttérben a cuki épületével

 

17 komment


2008.03.07. 23:00 Palkó - 68

Piszkos Fred közbeszól?

Egy ismerősöm születésnapján voltam, sörözgettünk, karaokeztunk, jól éreztük megunkat, amikor valaki bekért egy Somlóit. Hú, nagyon kiváncsi lettem, mert ízlett nekik, de sörre ... hát arra sehogy nem megy nekem az édes, úgyhogy rávettem Pityit, hogy nézzünk meg együtt nap közben, milyen lehet ez a bizonyos Somlói. A hely neve Korcsma Piszkos Fredhez.

4 komment


2008.02.19. 22:00 Palkó - 68

A Városfal és egy jó élmény

Pityi lovagos hasonlata most igazán beérett, hiszen a lovagi léthez nélkülözhetetlen városfalat is megtaláltuk már. Egy füles alapján indultunk ide, miszerint állítólag a város legjobb csokiöntete található itt. Nos...
Most még nem árulom el mire jutottam, a bejegyzés végére kiderül.

1 komment


2008.02.08. 06:12 Az Igazi Pityi

Hosszú lé

Órákig tudnék mesélni óvodás élményeimről.

Az óvodám udvarát kőfal vette körül, s valahol középtájt ott rejtőzködött az Ajtó. Oda-vissza görgetve az emlékeket, ma már tudom, hogy egy ócska kis faajtó volt az semmi más, de négyévesen maga volt a kopogó, szálkás és kopott titokzatosság.
Akármi lehetett mögötte.
Félősen nevetve találgattunk,

2 komment


2008.02.05. 18:06 Az Igazi Pityi

Fény a fagyban

Városi ember vagyok én, télen is félcipőben járok. Az otthonom és a munkám közötti úton talán ha tíz percig vagyok a szabadban. A metróban minek a csizma? A villamoson miért kéne kesztyű?

4 komment · 1 trackback


2008.01.14. 06:30 Palkó - 68

Egész évben karácsony?

Ma végre eljutottunk a Nándori cukrászdába, egy kellemes sétával, majdnem végig a Ráday utcán a sok hangulatos vendéglátóhely előtt. Sétáltunk szép kényelmesen, még a Templomon is túl, ott ahol a kurtafarkú.... izé, na ... azért nincs ez annyira messze! Szóval majdnem a Bakáts térre néz a bejárat, így inkább a Petőfi hídhoz van közel, nem a Kálvin térhez. Nem egy óriási üzlet. Egy kis pult, pici üldögélős rész, nagyjából ennyi az egész.

1 komment

Címkék: ráday 9. kerület nándori ix.


2007.12.26. 06:30 Az Igazi Pityi

Párviadal a Hauerben

Mocskos és csöpögős volt minden azon az éjen, a Rákóczi fejedelemről elnevezett úton, mikor a két lovag a Hauer fogadóhoz ért. A hosszú vándorúttól megkopott ruhájuk kellemetlenül tapadt testükre, hidegen, mint a kocsonya. Csízmájukat vastag sár lepte, köpenyük, mint átázott sátorlap lógott le róluk.  Fegyvereik láttán tisztelettudóan biccentettek az arra járók, s még az út közepén el-elsuhanó, fémtestet öltött szellemek sem mertek beléjük kötni – messzire kerültek, s halkan pöfögték magukból ősi sárkányok teteméből főzött étkük gáznemű melléktermékeit.

Szólj hozzá!


2007.12.26. 06:29 Palkó - 68

A magyar vendéglátás negatív mintapéldája

Eredetileg a Nándoriba akartunk menni a Ráday utcában, de mire odaértünk már zárva volt. Hát most akkor merre?
Tegyünk egy utolsó kísérletet a Hauerrel, hiszen oly sok helyről hallottuk, hogy milyen finomak a sütik.
De miért is utolsó kísérlet?
Voltunk ott ugyanis már egyszer-kétszer, de igencsak rossz tapasztalataink voltak a kiszolgálással kapcsolatban. Ráadásul Pityi különösen érzékeny erre. Nem mintha engem nem tudna zavarni, de míg én a fogyasztói öntudat ébredő állapotában vagyok, addig Pityi már élt néhány évet olyan országban, ahol a vendég vendég és a vendéglátó megtesz mindent azért, hogy a lehető legjobban érezze magát az, akiből él. Tudva tudván ez érzékenységét kedves unokatesómnak, meg is próbáltam felkészíteni lelkét a várható megpróbáltatásokra, és azt mondtam neki, hogy gondoljon arra, most nem a pincérek, hanem a cukrászok miatt megyünk a Hauerbe.
Tényleg meghozta hatását e javasolt szemlélet, mert Pityi végül hősiesen kiállta a megpróbáltatásokat, pedig...

8 komment


2007.12.10. 09:16 Palkó - 68

Lukács, a Lukács. Már azt hittük, hogy elveszett...

Már múlt héten ide akartunk jönni, és meg is tettük az előkészületeket, megpróbáltunk utána nézni a Neten, hogy meddig tart nyitva. Saját honlapot nem találtunk, csak cikkeket, hogy bezár, illetve bezárt, mert túl magas bérleti díjat kérnek a helyért. Próbáltuk a tudakozót is, telefonszámot kértünk, de nem vette fel senki. Hát le is mondtunk róla. Aztán egy nap, amint éppen a Rokolya utcából (XIII. kerület, Reiter Ferenc utca környéke) hazafele sétáltam (Belváros), úgy döntöttem, hogy az Andrássy úton megyek végig, s így esett, hogy elhaladtam a Lukács cukrászda előtt. És láss csodát, nyitva volt. Rögtön fel is hívtam Pityit, és még aznap meg is ejtettük Somlói kóstoló akciónkat.

11 komment


2007.12.10. 06:30 Az Igazi Pityi

Menedék

A köd olyan sűrű volt, hogy ezüst vízcseppekké vált az arcukon. A szemmel is alig-alig megkülönböztethető kis gömböcskék csillogó hártyaruhaként terítették be Liza arcát, s Luíz karja majd megremegett, valahányszor oldalt pillantva belefelejtkezett a lány látványának csodájába. Az utcai lámpások fényének ereje még ahhoz is kevés volt, hogy árnyékot vessenek a falakra.
- Ha most valaki meglátna – rebegte Liza – életem semmi sem menthetné meg többé. Apám megölne bizonyára.

Szólj hozzá!


2007.12.03. 06:00 Palkó - 68

Tündérzug a város felett

Egy kellemes kirándulásra hívja az édességek szerelmeseit a Ruszwurm cukrászda a Budai Vár szívébe, a Szentháromság tér közelébe. Én még emlékszem, hogy volt egy idő, amikor cukrász múzeumként üzemelt e hely. Mostani hangulata, berendezése is ezt az élményt hozza, mintha 100 évet ugranánk vissza az időben. Az egész hely szinte zsebkendőnyi, de milyen! És a személyzet is egyenruhában teljesíti feladatát. Nagyon megadják a módját, igazán csak ajánlani tudom mindenkinek. Ha pedig azt nézzük, hogy milyen cukrászdákat lelhetünka várban, akkor különös jelentőséget kap e hely. Láthatóan nem a turistalenyúlós, "úgyis csak egyszer jönnek be ide" filozófia érvényesül itt. Szóval ha az ember a várban jár, és valami édességre támadna kedve, feltétlen ide kell benézni.

1 komment


2007.11.22. 06:00 Palkó - 68

Centrál

Egy-két éve már jártunk a Centrál Kávéházban és meglehetősen kellemes élményeink maradtak mind a helyről, mind az itt elfogyasztott Somlói Galuskáról. Szép kehelyben kaptuk anno, meg jó sok csoki öntettel. Gondoltuk megnézzük ezúttal is, immáron alaposabban, kitérve minden részletre.

A környezet, a kiszolgálás, a hely hangulata teljesen ugyanolyan maradt, de a Somlói úgy látszik jobban ki van téve a változás szelének (micsoda kép!), most valahogy egészen másmilyen volt, mint annak előtte. Persze nem árban. Erre fel voltunk készülve, és hát... nem ért csalódás bennünket.

Szólj hozzá!


2007.11.20. 17:54 Az Igazi Pityi

Minden a helyén

1979-ben, amikor én még egészen kissrác voltam, szokásban volt, hogy buszos tábort szerveztek nyaranta az általános iskolásoknak. Minden reggel ott várt minket a kék, BKV-tól csencselt csoda az iskola előtt; nyolckor elvittek minket, ötkor meg visszahoztak. A két időpont között fent őrjöngtünk a Szabadság–hegyen, mint ahogy az az egészséges kissrácok esetében már lenni szokott.

2 komment


2007.11.12. 14:23 Palkó - 68

Meglepetés Kőbányán?

Ezúttal javaslat alapján indultunk el, mégpedig Kőbányára. Lehet, hogy a térkép ördöge avatkozott be, vagy egyéb véletlen folytán, de egyáltalán nem vagyunk benne biztosak, hogy a javasolt helyet sikerült felkeresnünk. Ennek legfőbb oka a tapasztaltak.

Pityivel tanakodtunk utána egy darabot, de végül jót nevettünk az egészen és abban maradtunk, hogy kell ilyen is. Asszem a legvelősebb megfogalmazás talán mégiscsak az, hogy kritikán aluli.

2 komment


2007.11.12. 10:23 Az Igazi Pityi

Az Acélkirálynő

Az acélkirálynő
 
Részletek a legendás somlói-ügynök „Pityi” visszaemlékezéseiből.
 
...2007 november hetedike volt az a nap, amikor nyomára leltünk az Acélkirálynőnek. Az igazat megvallva, egészen az utolsó pillanatig nem tudtuk, nem is sejtettük, hogy az igazi Acélkirálynővel van dolgunk. Informátorunk jelentései szerint egy elhagyatott kőbányai cukrászdában különös, soha nem látott SG nyomai voltak fellelhetők...
 
...Állandó társammal, Palkó ügynökkel indultunk el, hogy kivizsgáljuk a bejelentést...

4 komment


2007.10.30. 16:57 Palkó - 68

Auguszt / Farkasrét - Palkó

Az Auguszt cukrászdáinak sajátos hangulata van. Ennek pedig különösen. Valahogy olyan, amikor belép az ember, mintha egy családi házban, ismerősöknél látnák vendégül egy különleges party alkalmából. A bejáratnál a szerviz asztal, beljebb pedig helyet lehet foglalni, és kellemesen el lehet tölteni néhány félórát. Biztos azért is ilyen az érzése az embernek, mert egy családi házból, villából alakították ki. De a berendezés is ezt az érzést erősíti. Valahogy nagyon családias a légkör, és ez nagyon jól esett nekem. Ráadásul, amikor ott voltunk, kát fiatal család is ott volt egészen kicsi, totyogó gyerekekkel, akik teljes nyugalommal járkálhattak az asztalok között, a szőnyegen, szétszórhatták a játékaikat, akárcsak egy családi összejövetelen. Nagyon kellemes hangulat volt.

Na de térjünk rá vizsgálódásunk tárgyára, a somlói galuskára. Első benyomás: de szép üveg csónakban adják... jé de kicsi...

1 komment


2007.10.29. 10:36 Az Igazi Pityi

A három nővér

Auguszt cukrászdából három is van Budapesten s olyanok ők, mint három nővér. Nem fiatalok már, de igen jól tartják magukat, sőt határozottan előnyükké válik a tapasztalat, és az idős kor adta méltóság. Elegánsan öltözködnek, egyenes a tartásuk, szépen beszélnek és isteni sütiket készítenek a vendégeiknek.

2 komment


2007.10.24. 07:00 Az Igazi Pityi

Tragédia a McDonald'sban

Malka egy Nyugati téri kaszárnya acéllal díszített épületében született és egy hűtőszekrénynek álcázott hadianyagraktárban nőtt fel. Nem érezte a sorsát különösnek. Körülötte mindenki pontosan ugyanúgy élt, mint ő, s ez nem is lehetett másként.
A világ – ezt mindenki tudta – kegyetlen, és kizárólag fegyelmezett katonák összehangolt támadásainak végtelen sorozataival lehet fenntartani azt a kényes egyensúlyt, ami az életet jelenti népe számára.
Nem, ő magát érezte különlegesnek.

2 komment


2007.10.21. 07:00 Palkó - 68

Meki Pali módra

Ez igen! Ez aztán a meglepetés, mi?

Nagyon furcsa érzés alakult ki bennem. Olyan furcsa bukéja van az egésznek....
Nagyon divatos lett megmerítkezni valami visszataszító, különös, a hagyományos értékrend szerint nem elfogadott magatartásban, szemléletben. Főként a reklámokban a szexuális aberráció irányába mutató attitűdöket utálom. A felnőttek a helyén tudják kezelni ezeket a dolgokat, de a manapság annyira magukra hagyott gyerekek nem biztos, hogy jól dolgozzák fel. Szóval egy kicsit olyan érzésem van ezzel a Mekis próbálkozásunkkal, mint amikor ezeket a reklámokat látom. Olyan sütemény élvezeti perverziónak érzem...

5 komment


2007.10.18. 07:00 Palkó - 68

Harangvirág és Palkó

Úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk időről időre nem belvárosi cukrászdákat is felkeresni, amelyek a környék nevezetességeinek számítnak. Így, kezdetben elsősorban korábbi saját tapasztalatokra támaszkodunk a választások során, de a későbbiekben szeretnénk javaslatok alapján eljutni a város külsőbb pontjaira.

Ezúttal Újpesten a Harangvirág cukrászdát kerestük fel. Ez a kedves kis cukrászda abszolút Újpest központjában van, a Csillag nagyáruház és a városháza épülete között, mindjárt a 3-as metró végállomása mellett, az aluljárótól kb. 100 méterre. Előtte húz el a környék legfontosabb tömegközlekedési járata a 14-es villamos. A forgalom ennek köszönhetően biztosan nem alacsony.
Érdekes a hely kialakítása, a bejáratnál egy kellemes, inkább hagyományos megjelenésű cukrászda, kiszolgáló pultokkal, viszont beljebb, ahol le lehet ülni, teljesen modern, fémvázas bútorokkal, kék hangulatvilágítással.

Szólj hozzá!