HTML

Desszertkirálynő

A Desszertek Királynője hív. Ellenállhatatlanul vonz, örök szerelemben tart.
Hódolunk előtte, és hódolunk neki.

Nagyobb térképre váltás

2007.10.29. 10:36 Az Igazi Pityi

A három nővér

Auguszt cukrászdából három is van Budapesten s olyanok ők, mint három nővér. Nem fiatalok már, de igen jól tartják magukat, sőt határozottan előnyükké válik a tapasztalat, és az idős kor adta méltóság. Elegánsan öltözködnek, egyenes a tartásuk, szépen beszélnek és isteni sütiket készítenek a vendégeiknek.
A legidősebb nővér a Fény utcában lakik, a Rózsadomb lábánál. A látogatókat kedves mosollyal fogadja kétszintes kis szalonjában, melyben dominál kedvenc színe, a fehér. Igaz, egy kicsit szórakozott már a drága, néha pontatlan az étlap, néha már délre elfogynak a dolgok, de istenem, úgy néz ki, ez már csak éveinek megszaporodott számával jár.
Korban a második nővér a Belvárosba költözött, a Kossuth Lajos utcába. Halljában minden smaragd színű, az illatok fenségesek, s ha behúzódik a kedves vendég egy sarokba, pillanatok alatt megfelejtkezik az utcáról, s az utcán tomboló huszonegyedik század zajáról, bűzeiről tülekedéseiről... mindenről. Ez a középső nővér egy kicsit , hogy is mondjam, hát... remélem nem sértem meg nagyon, de ki kell, hogy mondjam, szóval egy kicsit sznob. Mintha örökké figyelné és megítélné, hogy mit rendel a bátor betérő és mivel párosítja. Mintha állandóan rajta lenne kérdő szeme, azt lesné, vajon megteszi-e azt a mozdulatot, azt a gesztust, ami az ő birodalmában elvárt. Nem könnyű eset, különösen az olyan fickóknak, mint én, aki minden téren harcban áll a sablonokkal. De az a krémes! Az a datolyatorta! Az a fagylalt! Inkább feledek mindent és fejem meghajtva igyekszem a hölgy kedvére lenni, minthogy mindezekről valaha le kelljen mondanom.
A minap első látogatásomat tettem a legfiatalabb nővérnél. Fent lakik a hegyen, ahol a Sasadi út eléri Farkasrétet. Kék palotáját ugyan szerényen pavilonnak nevezi, de a bútorok patinásak, a termek stílusosak, és a kiszolgálás édes-kedves. Szinte ott ragadtam, pedig csak néhány szelet tortácskáért ugrottam be, de az elhatározás megszületett. A következő találkámat a Királynővel ide szervezem.
Különleges este volt, minden szempontból: A Királynő mellett még egy hercegnőhöz és párjához is szerencsém volt legkedvesebb barátnőm és társa személyében, kik az idők során kíváncsivá lettek kalandjainkra, s mi meghívtuk őket, hogy lássák.
Nem bántuk meg.
Ragyogó volt minden. A Királynő, a Hercegnő, a hangulat, a kiszolgálás.
A termet gyermekes családok és vezérigazgatók töltötték meg vidámsággal, a szívünket pedig a tündéri pincérlány reménnyel: van még olyan hely itt Budapesten, ahol nem kell félni a rendeléstől.
A Somlói különleges az Augusztban. Természetesen ott vannak a kötelező összetevők: a piskóták, a krémek, az öntet, a tejszínhab, a dió, a mazsola, rum, a díszítés, sőt itt még az is természetes, hogy kehelyben érkezik, hogy a hab valódi, a diódarabok érezhetően nagyok és frissek, az egész alkotás összeérett, összhatása van, és csak úgy énekel benne a lélek.
De van még valami, ami nincsen máshol. Csak találgatni tudok, de szinte biztos vagyok benne, hogy nem tévedek nagyot, ha azt mondom: a reszelt narancshéj az Auguszt somlóijának a titka. Jellegzetessé teszi, tehát emlékezetessé, ami talán a legfontosabb, ha az ember (netalán egy idős hölgy) ápolni akarja jó hírét.
Elkényeztettek minket ott fent a hegyen. Miután a Királynő kegyesen távozott, mi csak ültünk, és csendben élveztük a... mit is? Mindent. A vasárnap délutáni estét, a jó étkeket, a társaságot, a hangulatot. És nem is sejtettük, hogy még egy meglepetés vár ránk.
A számlánk negyedakkora összegről szólt, mint amennyiről kellett volna. Felcsillant a szemünk. Csak nem ismernek már minket? Lehet, hogy ez egy vesztegetési kísérlet?
De nem: egyszerű tévedés volt. A szomszédos asztal számláját kaptuk meg véletlen, s hamar tisztázva a dolgokat elégedetten hagytuk el a pavilont.
 
 
 
Hely: Auguszt cukrászda, Sasadi út a Farkasréti temetőnél
Kiszolgálás: tündér
Benyomás: régi idők varázslata
Ajánlás: tiszta szívből
Ár: 600 Ft. 2007 októberében, amikor 1 kg fehér kenyér ára átlag 220 Ft (2,72 kg)

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://somloi.blog.hu/api/trackback/id/tr64211603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bcyke blogberlo, aki ott sem volt · http://kacatvilag.blog.hu/ 2007.11.05. 12:45:22

Gratula, ez az igazi 2.0 az én olvasatomban!!!!!!!:)))

Hogy valaki rákkattan egy ilyen cuccra, és beszkenelve a légteret küldi a postokat használható itinernek!

Nyomtam is a linket rögtön egy Somlói fan haveromnak, ezzel támasztva alá neki amit régóta gagyogok, hogy mi is az überhaszna a közösségi webnek.

Hát hol máshol vannak ilyenek?????:))

fidel gastro 2009.09.27. 14:36:47

Engem is hasonlóan kellemes élmények fűznek az Auguszt cukrászdához. Nagyon édesszájú vagyok, külföldön is megszállottan járom a cukrászdákat! Az Auguszt akármelyik nyugati fővárosban megállná a helyét. Végre van egy hely, ahol nem tud mellényúlni az ember! Attól hogy valami csokis, nem biztos hogy tömény, vagy geil kell hogy legyen. A tészta omlós, de nem száraz, a vanilia krém vanilia rúdból készül, még a vajkrémes málnatorta is habkönnyű és ízletes!
süti beállítások módosítása